JOSEP BORELL: "Asistăm la o tentativă deliberată a Rusiei de a folosi lipsa hranei drept armă de război" 

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie 2022

Josep Borell

Josep Borell

Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene vor trimite scrisori omologilor lor din Africa în care să le explice că nu sancţiunile impuse Federaţiei Ruse au dus la actuala criză alimentară, ci agresiunea decisă de autorităţile de la Kremlin împotriva Ucrainei, şi să arate ce este de făcut pentru deblocarea situaţiei prezente, a declarat, ieri, Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afacerile Externe, după şedinţa Consliului pentru Afaceri Externe. El a spus că este necesar să fie demontate toate narativele Rusiei cu privire la actuala criză alimentară.

"Războiul din Ucraina a afectat preţurile la energie şi alimente în întreaga lume. Vorbim practic de o agresiune a Rusiei la nivel global. Rusia distruge poduri şi depozite de alimente, nu noi. Rusia distruge infrastructura de transport, nu noi. Peste 20 milioane tone de cereale sunt blocate în Ucraina, iar o parte dintre comsumatori suferă de foame.

Asistăm la o tentativă deliberată a Rusiei de a folosi lipsa hranei drept armă de război, o tentativă deliberată de a crea foamete în lume şi de a pune presiune pe Uniunea Europeană şi pe Ucraina. Asta este ceea ce se întâmplă. În acest timp, propaganda Rusiei spune că alţii sunt vinovaţi, că sancţiunile impuse de Uniunea Europeană sunt de vină pentru actuala criză alimentară. Nu este vina noastră pentru acţiunile Rusiei. Am ascultat îngrijorările liderilor africani cu privire la situaţia actuală din domeniul aprovizionării cu alimente şi i-am informat pe colegii mei din Uniunea Europeană să le trimită scrisori în care să le explice că sancţiunile economice impuse de noi Rusiei nu au generat actuala criză alimentară ci (...) faptul că Rusia foloseşte foametea ca parte a acestui război", a spus Josep Borell.

El a spus că Europa nu a pierdut bătălia cu narativele Rusiei, că luptă cu ele, luptă pe care trebuie să o ducem, atât timp cât ne confruntăm cu aceeaşi politică a Kremlinului de a da vina pe toţi ceilalţi, mai puţin pe acţiunile sale.

"Faptul că sunt peste 20 milioane tone cereale blocate în Ucraina şi că exportul cerealelor ruseşti este taxat de Kremlin cu 30% este strict vina Federaţiei Ruse. Sancţiunile europene nu vizează exportul cerealelor ruseşti şi nici exportul fertilizanţilor produşi în ţara respectivă", a spus Josep Borell care a menţionat şi faptul că nu există o blocadă privind exportul cerealelor din Rusia prin porturile de la Marea Baltică, aşa cum ar fi anunţat Kremlinul cu privire la anumite măsuri impuse de Lituania.

Amintim că Lituania a anunţat că va opri orice transport de marfă pe calea ferată din Rusia către enclava Kaliningrad, unde se află flota baltică a Federaţiei Ruse, care are aproape 80 de nave de război şi submarine, enclavă unde regimul de la Kremlin a dispus şi amplasarea mai multor rachete Iskander fără a preciza dacă acestea sunt dotate sau nu cu încărcătură nucleară.

"Restul lumii nu va fi afectat de ceea ce se întâmplă în Kaliningrad, de oprirea transporturilor feroviare către zona respectivă, dar restul lumii este foarte afectat de ceea ce se întâmplă în Ucraina", a spus Josep Borrell, care a menţionat că toate bunurile care nu sunt incluse în lista de sancţiuni emisă de Uniunea Europeană, nu sunt blocate la tranzitul către zona respectivă, iar printre bunurile care pot fi transportate se numără şi cerealele sau alimentele.

În acest context, Berlinul intenţionează să găzduiască vineri o conferinţă privind securitatea alimentară, la care ar urma să participe şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea de vineri sub titlul "Unirea pentru securitatea alimentară globală" va aborda penuria cauzată de război.

"Guvernul este deosebit de angajat ca în preşedinţia sa a G7 să găsească răspunsuri comune la criza foametei globale în curs de profilare, declanşată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock a scris pe Twitter că evenimentul de la Berlin va avea ca scop "stabilizarea aprovizionării cu alimente în întreaga lume".

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că "Rusia trebuie să înceteze să se mai joace cu foametea mondială", în timp ce caută să aibă o influenţă asupra Occidentului. "Să laşi cerealele blocate este periculos pentru stabilitatea în lume", a spus oficialul francez.

Occidentul a cerut Moscovei să nu mai blocheze porturile Ucrainei la Marea Neagră, pentru a permite ca rezervele vaste de cereale să fie duse pe pieţele mondiale, în condiţiile în care temeri de foamete în regiunile vulnerabile cresc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Borell un mos senil si prost.. Voi sunteti de vina liderii europeni pentru toate crizele Pentru ca ati luat decizii gresite din prostie si rea vointa...

    1. Putin e un mos nesenil si neprost.. El aduce bunastarea pentru toti pe care ii crede prietenii lui, ii elibereaza de toate grijile pamantesti. Pentru ca stie sa ia decizii bune din geniu divin si nesfarsita bunavointa...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb